Home

joi, 23 septembrie 2010

Apa scumpa de la Vetrisoaia


In comuna Vetrisoaia, localnicii platesc, fara doar si poate, cel mai mare pret din tara pentru apa consumata: 30 de lei pentru fiecare metru cub. De parca n-a fi de ajuns ca e scumpa, apa este si murdara si amara si, uneori, cu un iz cumplit. De teama sa nu se îmbolnaveasca, oamenii nu folosesc apa decât pentru spalat si pentru adapatul animalelor. Aductiunea de apa “potabila” a costat peste 12 miliarde de lei vechi, bani alocati de la bugetul Consiliului Judetean Vaslui si de la bugetul local. În plus, fiecare dintre cele 160 de familii care si-au tras apa în curte a platit peste sase milioane de lei vechi firmei care a racordat cismelele la “magistrala” ce traverseaza centrul comunei.
Locuitorii comunei Vetrisoaia sunt nevoiti sa plateasca cel mai mare pret din tara pentru apa de la cismelele pe care le au în curte. Astfel, pentru un consum lunar cuprins între unu si cinci metri cubi achita 5 lei/mc, pentru un consum lunar cuprins între sase si zece metri cubi oamenii platesc 30 de lei/mc, iar consumul a peste 10 metri cubi este interzis si se sanctioneaza cu debransarea consumatorului de la reteaua de apa, potrivit art. 5 din Hotarârea Consiliului Local Vetrisoaia nr. 18/24 iunie 2010. Tot potrivit legii locale, pentru persoanele juridice pretul este de 10 lei/mc/luna pentru un consum de pâna la 20 de mc/luna inclusiv, iar peste aceasta cantitate pretul este de 30 de lei/mc.
Pe lânga faptul ca este scumpa, apa “potabila” de la Vetrisoaia este amara si uneori cu un miros greoi.
“Apa nu curge tot timpul, ci doar câteva ore pe zi. Mai tot timpul e oprita, dar când vine, e amara. Vine câteodata cu un miros greu, asa, de bâhlit. A venit si cu par într-o zi. Pentru apa asta am platit sase miloane doua sute (lei vechi – n.r). Pe 6 septembrie s-au împlinit trei luni de când ne-au tras apa, iar eu car tot de la fântâna. Am dat bani degeaba. si-au batut joc de noi. Nu a venit înca factura, însa am de platit 30 de metri cubi de apa. M-am uitat pe apometru si scrie 0030. Aici metrul cub e 50.000 de lei pentru un consum de cinci metri cubi. De la cinci metri cubi în sus platim trei sute de mii de lei, iar de la zece metri în sus ne taie apa. Scrie pe contract”, ne-a declarat Stela Grigore.
Nu este singura care se “bucura” de investitia facuta în comuna. O alta localnica sustine ca a baut apa si s-a îmbolnavit.
“Nu beau apa de la robinet. Spal cu ea. Am baut apa si mi-a fost rau. E amara apa. Nu-i buna de baut. Am dat sase milioane, mai am de dat opt sute. Da’ nu mai am, acu’ de unde sa-i dau? Apa nu curge tot timpul. Când îi da drumul, când o opreste. Am platit un amar de bani pentru ce? Cei de la primarie o opresc. Vai de capul meu! M-am chinuit si am platit-o si, uite, vezi cum vine… amara. Nu-i sterilizata. Cum sa spun eu? Nu-i potabila. Daca beau, ma îmbolnavesc, dar nici asa nu au oamenii”, a spus Zamfira Grecu.
“Este o masura pentru a nu se consuma exagerat”
În situatia celor doua femei sunt peste 160 de familii din comuna Vetrisoaia. Ceea ce se întâmpla acolo nu e bataie de joc pentru ca e prea putin spus, de fapt, e dispret la adresa întregii comunitati.
Vasile Puiu, primarul comunei, ne-a dat o explicatie uluitoare: “Apa este asa scumpa pentru a nu iriga omul în gradina(?! – n.r.). Omul trebuie sa foloseasca apa pentru consum, pentru animale sau alte chestii, nu pentru irigatii. Este o masura pentru a nu se consuma exagerat. În afara de asta, implica si foarte multe costuri. Sunt foarte putini abonati si costul metrului cub de apa este un pic mai ridicat. În principiu, a fost o magistrala care a fost facuta pe comuna. Noi nu facem acum decât sa reabilitam si extindem. Am sapat alte puturi în alta parte pentru ca alea nu pot fi folosite. Ne-am oprit ca nu mai avem bani. Deci n-avem bani pentru statia de tratare si de clorinare care trebuie. Am preferat sa dam drumul la apa pentru ca am stat aproape un an de zile cu puturile neexploatate si ajunsese sa se colmateze. În momentul în care un put forat de doi ani de zile nu-l folosesti, automat se colmateaza. Riscam sa pierdem investitia. Am preferat sa nu pierdem investitia folosind ceea ce avem, chiar daca este un pic mai scump. Pâna în prezent, nu am încasat niciun leu de la populatie”.
Potrivit buletinului de analize fizico-chimice din 22 aprilie 2010, apa contine foarte mult amoniu, de aici si gustul amar. Interesant e ca nimeni de la Primaria Vetrisoaia nu ne poate spune cine a decis sa se foreze în locul respectiv. Mai mult, firma care a executat lucrarea de aductiunea a apei în Vetrisoaia (Santier Instalatii SA Vaslui) a fost singura prezenta la licitatia care s-a organizat în martie 2008. Desi legea prevede ca pentru organizarea unei licitatii în vederea atribuirii unei lucrari trebuie sa prezinte oferte cel putin trei firme, comisia a atribuit lucrarea catre SC Santier Instalatii SA Vaslui, care s-a angajat sa faca toata treaba contra sumei de 1.210.634 de lei (peste 12 miliarde de lei vechi). Pâna în prezent, s-au executat lucrari în valoare de peste 10 miliarde, iar firma a încasat deja peste opt miliarde de lei vechi, bani alocati de la bugetul Consiliul Judetean Vaslui si de la bugetul local. Racordarea cismelelor la “magistrala” care trece prin comuna a fost facuta de o alta firma, Global Impex SRL, care a încasat de la localnici peste 1,3 miliarde de lei.

joi, 9 septembrie 2010

Fratii nostri de peste Prut


În cadrul unui eveniment de suflet, Ziua Comunei Vetrisoaia, autoritãtile locale, în frunte cu primarul Vasile Puiu, au pus la cale actul oficialal al înfrãtirii, bucurându-se de prezenta presedintelui Consiliului Raional, Ion Gudumac, a primarului din Leova, Gheorghe Focsa, dar si a presedintelui CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, alãturi de cei doi vicepresedinti, Corneliu Bichinet si Dumitru Buzatu. 2010 sarmale sustine primarul Puiu cã s-au pus la masa cea mare, din care au gustat toti vetrisoienii, precum si oaspetii lor de seamã.
“Astãzi s-a organizat o sedintã de Consiliu Local, care a avut un singur proiect pe ordinea de zi, înfrãtirea comunei Vetrisoaia cu orasul moldovenesc Leova. Consilierii au votat în unanimitate si actul s-a înfãptuit. Sunt foarte bucuros cã am reusit aceastã înfrãtire, care ne va ajuta în atragerea de fonduri prin proiectele transfrontaliere, finantate de Uniunea Europeanã. Avem nevoie de o colaborare mult mai strânsã cu fratii nostri de peste Prut, din punct de vedere cultural, social, economic”, a precizat, cu entuziasm, primarul de la Vetrisoaia, Vasile Puiu. La acest moment important au fost prezenti si liderii Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, Vasile Mihalachi, Dumitru Buzatu si Corneliu Bichinet, dar si seful Politiei de Frontierã, Valeriu Bodoga, precum si reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie.
Coniacul “Stefan cel Mare”, darul moldovenilor pentru vetrisoaieni!
Moldovenii n-au venit cu mâna goalã la Vetrisoaia, ci i-au adus primarului Puiu o sticlã de coniac, vechi de 25 de ani, numit “Stefan cel Mare”, dar si cu… propunerea de a realiza în comun un nou pod peste Prut. “Mi-a plãcut foarte mult de domnul presedinte al CR Leova, Gudumac, care, atunci când mi-a dat sticla de coniac, a spus cã vrea sã o pãstrãm si, când ca fi podul gata, sã o desfacem si sã cinstim din ea. Sigur, e o idee simbolica, dar noi chiar vrem sã valorificãm înfrãtirea asta si sã facem tot ce ne-am propus”, a mai spus Vasile Puiu.
2010 sarmale, artisti si foc de artificii!
2010 sarmale! Atât spune primarul Puiu cã s-a pregãtit pentru masa de sãrbãtoare. Nu a putut lipsi un spectacolul muzical inedit si un foc de artificii: “Tinere talente de la noi din comunã, grupul ‘Floricica de pe Prut”, Denisa Ciobanu, Miruna Puiu, ansamblul de dansatori profesionisti condus de doamna Maria Murgoci, cântãretul Raul…. Am pregãtit si un foc de artificii, pentru bucuria tuturor. Sunt sigur cã a fost un eveniment frumos, de neuitat, în care toatã lumea s-a simtit foarte bine”, a mai spus primarul.
Hai sa dam mana cu mana....
 

Comuna Vetrisoaia 2009 by Strumphu