Înainte de a începe să detalierea istoricului școlii din comuna Vetrișoaia, județul Vaslui, să definim școala, și apoi să vedem cum a apărut școala ca unitate de învățământ în această așezare omenească. Şcoala (grec. scholé = trebuie, studiu) este o instituţie publică proprietate de stat sau privată unde se învaţă disciplinele prevăzute într-un plan de învăţământ.
Învățământul primar datează de la începutul secolului al XIX-lea . În trecut învățătura de carte se dădea în școlile slovenești, unde călugării slavoni se mărgineau să-i învețe pe elevi cântările și rânduielile bisericești. Acest fapt este dovedit și în comuna Vetrișoaia prin existența unei biserici vechi pe a cărei poartă diaconească este scris 1810- pe vremuri fiin o mănăstire călugărească (călugări greci). În Moldova, în 1858 abia funcționau vreo 8 școli. Începând cu anul 1864, învățământul primar intră într-o fază nouă, datorită legii instrucțiunii publice votată pe 5 decembrie 1864. Prin această lege, învățământul primar a fost pus la temelia statului, stabilindu-se obligativitatea. Aceste școli funcționau în casele cetățenilor, lipsite de mobilier și de material didactic, iar învățătorii nu aveau o pregătire temeinică. Din datele culese de la cetățenii cei mai bătrâni ai satului, reiese că școala a luat ființă în 1869. Aceasta funcționa cu luna în diferite case ale cetățenilor până în 1887; învățătorii nu erau stabili, ci erau trimiși de la județ, cu rândul, de 2-3 ori pe săptămână.
În anii 1871-1880 s-au mai înființat următoarele școli: în 1881 la Dodești, în 1872 la Deleni, în 1875 la Băsăști(azi Viișoara), în 1878 la Vetrișoaia, Bozia și Oltenești, iar în 1880 la Mălăești.
Prin anul 1885-1886 conducerea județului, la cererea cetățenilor, a hotărât să se facă local de școală din contribuție obștească. Acest local avea două săli, una de clasă, una de locuit pentru învățător și un antreu care le despărțea.
În anul școlar 1888-1889, în clasele I-IV erau înscriși un număr de 41 de elevi, care învățau pe zile întregi și cu o jumătate de zi liberă joia. Din cauza lipsei de local pentru primărie, conducerea județului a hotărât schimbarea localului de școală în fostul conac boieresc, de pe moșia călugărească a boierului Tugu, local cu două săli de clasă și un antreu, construit din cărămidă, intrat în funcțiune în toamna anului 1893, astăzi fiind un monument istoric.
În anul 1948, în urma legii privind reforma învățământului din țara noastră, s-a trecut la învățământul general și obligatoriu de 7 ani. Pentru aceasta a fost necesar să se construiască noi localuri care să asigure desfășurarea în bune condiții a muncii instinctiv-educativă din școală. Este cert că la început, această așezare omenească, puțină la număr vorbind despre familii și numărul elevilor de vârsta școlară, a fost și el mic. Însă, an de an numărul elevilor a crescut, cu unele scăderi, în special în anii Primului Război Mondial. Pentru a vedea mai bine modul în care a crescut numărul elevilor de vârstă școlară, an de an de la înființare, potrivit matricolelor școlare:
-în anul școlar 1895-1896 erau înscriși 45 de elevi
-în anul școlar 1907-1908 erau înscriși 49 de elevi
-în anul școlar 1908-1909 erau înscriși 132 de elevi
-în anul școlar 1914-1915 erau înscriși 141 de elevi
Datorită înființării unei noi unități școlare, și anume școala primară Satul-Nou Vetrișoaia, astăzi școala nr. 2, efectivul de elevi ai școlii nr.1 a scăzut. Astfel, în anul 1925-1926 efectivul de elevi înscriși era de 143, în anul școlar 1926-1927 erau 166 de elevi, iar în 1930-1931 efectivul era de 200 de elevi.
Numărul de elevi înscriși a scăzut de asemenea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
-în anul școlar 1940-1941 erau înscriși 224 de elevi
-în anul școlar 1943-1944 erau înscriși 238 de elevi
-în anul școlar 1944-1945 erau înscriși doar 144 de elevi
școala funcționând numai cu clasele I-IV, deci fără clasele V-VIII (curs complimentar). Trebuie menționat faptul că de la înființarea acestei unități școlare și până în anul 1927-1928, așa cum arată matricolele școlare, școala a funcționat cu clasele I-IV –curs primar.
Începând cu anul școlar 1927-1928 apare cursul complementar, începând cu clasa a V-a și continuând, pe parcurs cu clasele a VI-a și a VII-a. După cum arată matricolele școlare, cursul complementar nu era obligatoriu ca cel primar, ci benevol, fapt care face să nu fie înscriși la acest curs niciun elev.
Planul de învățământ al școlii cuprindea obiectele de învățământ care fac cunoscute elevilor cele mai importante legi ale dezvoltării naturii și societății. Dintre acestea făceau parte, în primul rând, limba română, matematica, istoria, științele naturale-geografia, desenul, gimnastica, lucrul manual, cântul. În întocmirea planurilor de învățământ se avea în vedere principiul unității școlare. Ele corespundeau cerințelor societății din acea vreme când, la loc de cinste, era și religia, care în trecut avea o mare influență asupra procesului de învățământ.
Studiul limbii române ocupa unul din locurile de frunte în sistemul învățământului școlar și se studia până când elevii atingeau perfecțiunea generală în stăpânirea limbii.
Studiul istoriei a educat tineretul în procesul de instrucție și educație în conținutul ei.
Matematica- fără cunoașterea ei nu se poate concepe niciun tip de practică socială și de activitate instructivă.
Școala avea o grădină destul de spațioasă care putea fi cultivată cu legume, zarzavaturi și alte culturi. În câmp, școala era înzestrată cu o suprafață de 8 ha teren arabil, locuri de casă în vatra satului precum și fânețe.
Este cunoscut că în anul 1948, în urma legii privind reforma învățământului din țara noastră, învățământul devine general și obligatoriu, cu durata de 7 ani. Așa se face că localul vechi de școală n-a mai putut satisface noile cerințe. S-a ajuns în situația ca învățământul să se desfășoare în diferite case de-ale cetățenilor, cu toate că s-a pus în folosință și clădirea care a fost locuința directorului. Ca atare, s-a pus problema construirii unui nou local de școala cu 4 săli de clasă, laborator, holuri largi și în care, în prezent, se poate desfășura un învățământ corespunzător. Acest local a fost construit prin contribuția voluntară a cetățenilor și cu un ajutor de la stat, și a fost dată în folosință în anul 1961. Lucrurile au mers înainte, populația comunei a crescut, la fel ca și numărul elevilor, fapt ce a ridicat problema nesatisfacerii desfășurării procesului de învățământ pentru care s-a trecut la construirea unui nou local de școala din contribuția bănească și manuală a cetățenilor, local cu 3 săli de clasă și un culoar. Așa cum reiese din documentele școlare și datele furnizate de bătrânii satului ca: Ioan Gâdei, Dumitru Voinov și Ion Bernevic, pot fi remarcați ca figuri de învățători și directori rămași în istoria școlii cum sunt:
-învățătoarea Mihăilescu, în anul 1886
-învățătorul Trifan, în anul 1887
-învățătorul Enciu Neculai din Moșna, în anii 1888-1890
-învățătorul Mităchescu, în anii 1890-1892
-învățătorul Georgescu, în anii 1895-1898
-învățătorul Toderasc, venit din Cârligați în anul 1900
Din anul 1901 școala funcționează cu două posturi: învățătoarea Bălțatu și Nicolai Ionașcu ca director, în anii 1901-1908. În anul 1909 director era Vasile Tabără din Băsești și învățător Ioan Chirilă din Tătărăni. Din anul 1910 era director, conform arhivelor școlii, Constantin Tabără și soția sa Elena Tabără ca învățătoare. Ceva mai târziu, adică în 1913, școala funcționa cu trei posturi, adăugându-se învățătoarea Georgescu. Între anii 1916-1917 a fost învățător Nicolaie Bălțatu. Constantin Tabără, din anul 1916, pleacă în război, jertfindu-se pentru întregirea neamului românesc. El va rămâne un erou al școlii din Vetrișoaia.
Din anul 1917 este încadrat ca director și învățător, venit de la școala Satul-Nou Vetrișoaia, Neagu Tomșa. Acesta își va păstra posturile până la 16 aprilie 1938, când moare.
În anul 1926 vine ca învățătoare Cireș Ana, care se căsătorește cu învățătorul Ștefăniță Dumitru. Cireș Ana ocupă acest post până în 1965, iar învățătorul Ștefăniță Dumitru până în 1939 când se transferă în satul său, Grumezoaia.
Tot din arhivele școlii, în anul 1938, reiese că postul de director a fost ocupat de Puiu Dumitru timp de câteva luni apoi, între 1939-1940, de Pascal Emilia.
Este de menționat de asemenea faptul că în afară de cele două școli din Vetrișoaia, în ultimii ani a funcționat și în Bumbăta o școala, care apoi a fost închisă, elevii fiind nevoiți să vină la Vetrișoaia. Un lucru foarte important de menționat este că școala din Vetrișoaia continuă să evolueze, în următorii ani se așteaptă construirea unui campus școlar, contractul fiind încheiat deja, fapt pentru care este atașat acestui proiect.
Reprezentanți de seama ai școlii: Buznea Gheorghe- poet, Stan Ioan- colonel, Voinov Dinu- șef control Direcția Generală a C.F.R., Bărbuță Constantin- maior, Pascal Cornelia- profesor, Sava Vasile- învățător.
Alți reprezentanți de seama ai școlii din perioada postbelică și postrevoluționară: Vasile Ifrim- doctor în economie; Marin Nistor- economist; Marin Emilia, Puiu Viorel- doctori în medicină; Bărbuță Jan, Tenu Ioan, Popa Dan, Dobrea Firicel, Cotună Georgiana, Chirvăsuță Ana-Maria – profesori, Hurmuzache Costel- preot și mulți alți ingineri, militari, avocați și farmaciști.
De la înființarea școlii în Vetrișoaia în anul 1869 au trecut 141 de ani. Datorită creșterii populației, pe parcursul a peste 100 de ani și frecvența a crescut de peste 10 ori.
Școala în mass-media:
,,Şcoala primară din Bumbăta, comuna Vetrişoaia, cu toaletă de 100.000 lei, a rămas fără elevi şi a fost închisă. ”
,, În multe școli din județul Vaslui s-au facut investiții inutile, pentru care bugetul de stat a plătit bani grei. In perioada 2006-2008, la zeci de școli din acest județ s-au construit grupuri sanitare care au costat peste 120 miliarde lei vechi, pentru ca apoi aceste unitați să se desființeze. Este cazul scolii din satul Bumbăta, comuna Vetrișoaia. Aici invățau zece elevi. S-a construit un grup sanitar de nivel european, cu apă potabilă si chiuvete frumoase, care a costat, la nivelul anului 2006, peste un miliard de lei vechi. In 2007, grupul sanitar a fost pus sub lacaăt, intrucat elevii au fost mutați la școala din Vetrișoaia. ”
CAMPUS SCOLAR TIP -10 SALI DE CLASA (SCOALA DE ARTE SI MESERII ) COMUNA VETRISOAIA JUD.VASLUI
Acordarea Contractului
Informaţii generale
Ţara: România
Numărul Anunţului/Contractului: rou:ca:60115
Data publicării: Apr 23, 2009
Cumparator: COMUNA VETRISOAIA
Bunuri, lucrări, servicii • 45214000 - Lucrări de construcţii de instituţii de învăţământ şi centre de cercetare
• 45232150 - Lucrări pentru conducte de alimentare cu apă
• 45232400 - Lucrări de construcţii de canalizare de ape reziduale
• 45251200 - Lucrări de construcţii de centrale termice
Anunt de atribuire numarul 60115/22.04.2009
Informatii anunt de participare asociat
Numar anunt:68437 / 10.11.2008
Denumire contract:CAMPUS SCOLAR TIP -10 SALI DE CLASA (SCOALA DE ARTE SI MESERII ) SAT VETRISOAIA COMUNA VETRISOAIA JUDETUL VASLUI
Sectiunea I: AUTORITATEA CONTRACTANTA
I.1) Denumirea, adresa si punct(e) de contact:
COMUNA VETRISOAIA
Adresa postala: COMUNA VETRISOAIA , JUDETUL VASLUI , Localitatea: Vetrisoaia , Cod postal: 737570 , Romania , Punct(e) de contact: VASILE PUIU , Tel. 0235432016 , Email: primariavetrisoaia@yahoo.com , Fax: 0235432016
I.2) Tipul autoritatii contractante si activitatea principala (activitatile principale)
Autoritate regionala sau locala
Activitate (activitati)
- Servicii generale ale administratiilor publice
Sectiunea II: OBIECTUL CONTRACTULUI
II.1) Descriere
II.1.1) Denumirea atribuita contractului de autoritatea contractanta
CAMPUS SCOLAR TIP -10 SALI DE CLASA (SCOALA DE ARTE SI MESERII ) SAT VETRISOAIA COMUNA VETRISOAIA JUDETUL VASLUI
II.1.2) Tipul contractului si locul de executare a lucrarilor, de furnizare a produselor sau de prestare a serviciilor
Lucrari
Executarea
Locul principal de executare: SAT VETRISOAIA COMUNA VETRISOAIA JUDETUL VASLUI
II.1.3) Anuntul implica
II.1.4) Descrierea succinta a contractului sau a achizitiei/achizitiilor
CONSTRUIREA UNEI SCOLI CU 10 SALI DE CLASA ;CAMIN INTERNAT - 100 LOCURI , CANTINA SI CLUB -100 DE LOCURI , SALA DE SPORT , TERENURI SPORT, ATELIER , CABINA POARTA , CENTRALA TERMICA, CLADIRE GARSONIERE , SISTEMATIZARE VERTICALA
II.1.5) Clasificare CPV (vocabularul comun privind achizitiile)
45214000-0 - Lucrari de constructii de institutii de invatamant si centre de cercetare (Rev.2)
45232150-8 - Lucrari pentru conducte de alimentare cu apa (Rev.2)
45232400-6 - Lucrari de constructii de canalizare de ape reziduale (Rev.2)
45251200-3 - Lucrari de constructii de centrale termice (Rev.2)
II.1.6) Contractul intra sub incidenta acordului privind contractele de achizitii publice
Nu
II.2) Valoarea totala finala a contractului (contractelor)
II.2.1) Valoarea totala finala a contractului sau a contractelor
14,008,478 RON TVA inclus (19%)
SECTIUNEA IV: PROCEDURA
IV.1) Tipul procedurii
IV.1.1) Tipul procedurii
Licitatie deschisa
IV.2) Criterii de atribuire
IV.2.1) Criterii de atribuire
Pretul cel mai scazut
IV.2.2) S-a organizat o licitatie electronica
Nu
IV.3) Informatii administrative
IV.3.1) Numar de referinta atribuit dosarului de autoritatea contractanta
IV.3.2) Anunturi publicate (anunt publicat) anterior privind acelasi contract
Nu
SECTIUNEA V : ATRIBUIREA CONTRACTULUI
Contract nr: 217 Denumirea: CAMPUS SCOLAR TIP 10SALI DE CLASA ( SCOALA DE ARTE SI MESERII)
V.1) Data atribuirii contractului 1/22/2009
V.2) Numarul de oferte primite 2
V.3) Numele si adresa operatorului economic caruia i-a fost atribuit contractul
SC SAM MAR CONSTRUCT SRL
Adresa postala: STR. MOLDOVEI NR. 37 , Localitatea: HUSI , Cod postal: 735100 , Romania
V.4) Informatii privind valoarea contractului
Estimarea initiala a valorii contractului
Valoarea: 15844563.00 Moneda: RON Cu TVA inclus TVA(%): 19.00
Valoarea totala finala a contractului
Valoarea: 14008478.00 Moneda: RON Cu TVA inclus TVA(%): 19.00
V.5) Contractul ar putea fi subcontractat
Nu
SECTIUNEA VI: INFORMATII SUPLIMENTARE
VI.1) Contractul de fata este legat de un proiect/program finantat din fonduri comunitare
VI.2) Alte informatii
VI.3) Cai de atac
VI.3.1) Organismul competent pentru caile de atac
CONSILIUL NATIONAL DE SOLUTIONARE A CONTESTATIILOR
Adresa postala: STR.STAVROPLEUS,NR.6 ,SECTORUL 3 , Localitatea: BUCURESTI , Cod postal: 010837 , Romania , Tel. 0213104641 , Email: office@censc.ro , Fax: 0213104642 , Adresa internet (URL): wwwcnsc.ro
Tribunalul Vaslui-Serviciul Contencios Administrativ
Adresa postala: Str.Badea Romeo,Nr. 13 , Localitatea: Vaslui , Cod postal: 730138 , Romania , Tel. 023511032 , Email: vmoldova@just.ro , Fax: 0235312432
VI.3.2) Utilizarea cailor de atac
Precizari privind termenul (termenele) de exercitare a cailor de atac
VI.3.3) Serviciul de la care se pot obtine informatii privind utilizarea cailor de atac
Primăria comunei Vetrisoaia
Adresa postala: comuna Vetrisoaia,judetul Vaslui , Localitatea: Vetrisoaia , Cod postal: 737570 , Romania , Tel. 0235432016 , Email: primariavetrisoaia@yahoo.com , Fax: 0235432016
VI.4) Data expedierii prezentului anunt
22.04.2009 11:56
Home
luni, 1 februarie 2010
LOCALITĂȚILE DE PE TERITORIUL COMUNEI VETRIȘOAIA
-după 1771-1772, conform datelor din Tezaurul toponimic al României.
MOLDOVA
BĂLTEANUL
-fost sat în partea de nord-vest a satului Vetrișoaia;
-la 1787 apare ca moșie în ținutul Fălciului;
-din 1956 înglobat în satul Vetrișoaia.
BUMBĂTA
-moșie în ținutul Fălciului la 1777;
-în 1925 înglobează Bălteanul;
-în 1956 în comuna Vetrișoaia.
CRISTINICIUL
-fost sat probabil în partea de vest a satului Vetrișoaia, amintit din anul 1803;
-la 1859 înglobat parțial în Răciulești și parțial în Rîncenii lui Rosetti;
-cotropit cu Răciulești din 1892; din 1904 nu mai apare.
DRĂGUȘENI
-fost sat pe Prut lângă Lunca Veche;
-trup al moșiei Vetrișoaia din 1875.
FURȚEȘTI
-atestat în mai multe documente, dispărut la sfârșitul secolului al-XVII-lea.
FOLTEȘTI
-fost sat pe Prut în partea de nord a satului Vetrișoaia;
-înglobat în satul Siminești de la 1803 când nu mai apare.
LEOVA
-fost sat lângă Bumbăta 1816;
-Schela Leova la 1883, 1840 ( schelă=port în limba veche ).
POJORENI
-apare ca moșie în 1778;
-înglobat din 1900 în Vetrișoaia.
RĂCIULEȘTI
-fost sat în partea de nord-vest a satului Vetrișoaia;
-înglobat în Vetrișoaia din 1939, nu mai apare.
SIMINEȘTI
-sat ocolul Prutului la 1772;
-înglobat în Vetrișoaia în 1925.
ȘCHEIA
-fost sat în sud-vest de Lunca Veche;
-înglobat în Pojoreni în 1876.
VETRIȘOAIA
-al mănăstirii Sf. Sava 1772;
-Simineștii și Vetrișoaia, ale spăterului Iancu Ralet și a mănăstirii Sf. Sava, Hliza Vetrișoaia, a serdarului Ioniță Hotineanu- 1831;
-împărțit în doua sate, unul contopit cu Siminești 1832;
-include trupul moșiei Drăgușeni 1875;
-înglobează Simineștii și Răciuleștii în mai multe rânduri.
SATUL NOU
-înființat pe moșia Vetrișoaia 1893;
-satul a fost considerat când în Berezeni când în Vetrișoaia;
-apare în legile administrative în 1904.
MOLDOVA
BĂLTEANUL
-fost sat în partea de nord-vest a satului Vetrișoaia;
-la 1787 apare ca moșie în ținutul Fălciului;
-din 1956 înglobat în satul Vetrișoaia.
BUMBĂTA
-moșie în ținutul Fălciului la 1777;
-în 1925 înglobează Bălteanul;
-în 1956 în comuna Vetrișoaia.
CRISTINICIUL
-fost sat probabil în partea de vest a satului Vetrișoaia, amintit din anul 1803;
-la 1859 înglobat parțial în Răciulești și parțial în Rîncenii lui Rosetti;
-cotropit cu Răciulești din 1892; din 1904 nu mai apare.
DRĂGUȘENI
-fost sat pe Prut lângă Lunca Veche;
-trup al moșiei Vetrișoaia din 1875.
FURȚEȘTI
-atestat în mai multe documente, dispărut la sfârșitul secolului al-XVII-lea.
FOLTEȘTI
-fost sat pe Prut în partea de nord a satului Vetrișoaia;
-înglobat în satul Siminești de la 1803 când nu mai apare.
LEOVA
-fost sat lângă Bumbăta 1816;
-Schela Leova la 1883, 1840 ( schelă=port în limba veche ).
POJORENI
-apare ca moșie în 1778;
-înglobat din 1900 în Vetrișoaia.
RĂCIULEȘTI
-fost sat în partea de nord-vest a satului Vetrișoaia;
-înglobat în Vetrișoaia din 1939, nu mai apare.
SIMINEȘTI
-sat ocolul Prutului la 1772;
-înglobat în Vetrișoaia în 1925.
ȘCHEIA
-fost sat în sud-vest de Lunca Veche;
-înglobat în Pojoreni în 1876.
VETRIȘOAIA
-al mănăstirii Sf. Sava 1772;
-Simineștii și Vetrișoaia, ale spăterului Iancu Ralet și a mănăstirii Sf. Sava, Hliza Vetrișoaia, a serdarului Ioniță Hotineanu- 1831;
-împărțit în doua sate, unul contopit cu Siminești 1832;
-include trupul moșiei Drăgușeni 1875;
-înglobează Simineștii și Răciuleștii în mai multe rânduri.
SATUL NOU
-înființat pe moșia Vetrișoaia 1893;
-satul a fost considerat când în Berezeni când în Vetrișoaia;
-apare în legile administrative în 1904.
Vetrișoaia- consideratii geografice
Comuna Vetrișoaia este situată în partea de est a Podișului Moldovei pe coordonatele de 46 grade 45 minute latitudine nordică și 28 grade 16 minute longitudine estică, la o distanță de 85 km față de Vaslui(reședința județului) și 35 km de Huși, cel mai apropiat municipiu, centrul administrativ al fostului ținut al Fălciului, de care a aparținut în trecut Vetrișoaia. La nord se învecinează cu comunele Pădureni și Lunca Banului, la est cu Republica Moldova, pe hotarul trasat de cursul râului Prut, la sud cu Berezeni si la vest cu comuna Dimitrie Cantemir.
Conform datelor ultimului recensământ cei 4187 de locuitori ai comunei beneficiază de 226 ha în vetrele de est și de o suprafață de 6510 ha în extravilan, în totalitate comuna Vetrișoaia având 7004 ha. Comuna Vetrișoaia este formată din numai două localități: satul Vetrișoaia și satul Bumbăta, un caz deosebit pentru județul Vaslui, luând în considerare de exemplu comuna Puiești care numără 15 unități administrative.
Vetrișoaia se află situată în zona de câmpie, între lunca Prutului și dealurile Fălciului, pe treptele concentrice descendente ale reliefului. Pentru această zonă enumerăm câteva denumiri băștinașe, existente până astăzi de pe vremea vechilor documente: Unghiul Strâmt, Balta Ochiului, pârâul Sărata, Tarlaua Cașcaval, Stâna Isac, tarlaua Tufa, Boul Bătrîn etc.
Structura geologică a teritoriului comunei se raportează la Platforma Moldovenească, mai precis la limita de sud a acesteia. Specialiștii o definesc astfel : o regiune rigidă, consolidată încă din proterozoic, a Moldovei extracarpatice. Are un fundament cristalin vechi, podolic, cutat și faliat, scufundat la adâncimi, și acoperit de o stâncă sedimentară groasă, formată din roci paleozoice, mezozoice și terțiare necutate, cu numeroase și importante discordanțe stratigrafice între ele. Contactul său cu unitatea cutată, mai labilă, a orogenului carpatic se face în lungul faliei pericarpatice, pe linia Vicovu de sus, Păltinoasa, Târgu-Neamț, Buhuși, Gura Văii (pe Trotuș). În acest sector, prospecțiunile geografice au pus în evidență o linie de fractură și o afundare accentuată spre sud a fundamentului precambrian al platformei, până către Bârlad și Murgeni.
Conform datelor ultimului recensământ cei 4187 de locuitori ai comunei beneficiază de 226 ha în vetrele de est și de o suprafață de 6510 ha în extravilan, în totalitate comuna Vetrișoaia având 7004 ha. Comuna Vetrișoaia este formată din numai două localități: satul Vetrișoaia și satul Bumbăta, un caz deosebit pentru județul Vaslui, luând în considerare de exemplu comuna Puiești care numără 15 unități administrative.
Vetrișoaia se află situată în zona de câmpie, între lunca Prutului și dealurile Fălciului, pe treptele concentrice descendente ale reliefului. Pentru această zonă enumerăm câteva denumiri băștinașe, existente până astăzi de pe vremea vechilor documente: Unghiul Strâmt, Balta Ochiului, pârâul Sărata, Tarlaua Cașcaval, Stâna Isac, tarlaua Tufa, Boul Bătrîn etc.
Structura geologică a teritoriului comunei se raportează la Platforma Moldovenească, mai precis la limita de sud a acesteia. Specialiștii o definesc astfel : o regiune rigidă, consolidată încă din proterozoic, a Moldovei extracarpatice. Are un fundament cristalin vechi, podolic, cutat și faliat, scufundat la adâncimi, și acoperit de o stâncă sedimentară groasă, formată din roci paleozoice, mezozoice și terțiare necutate, cu numeroase și importante discordanțe stratigrafice între ele. Contactul său cu unitatea cutată, mai labilă, a orogenului carpatic se face în lungul faliei pericarpatice, pe linia Vicovu de sus, Păltinoasa, Târgu-Neamț, Buhuși, Gura Văii (pe Trotuș). În acest sector, prospecțiunile geografice au pus în evidență o linie de fractură și o afundare accentuată spre sud a fundamentului precambrian al platformei, până către Bârlad și Murgeni.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)